Hjerteinfarkt

Hjertet er et organ som er ekstremt viktig for livet, hvis svikt fører til umiddelbar død. Det er av denne grunn at hjertesykdommer inntar førsteplassen blant alle dødelighetsårene. Og den mest formidable hjertesykdommen er hjerteinfarkt. I mellomtiden kan symptomene på denne sykdommen i de fleste tilfeller gjenkjennes på forhånd. Men lytter vi alltid nøye til kroppen vår?

Beskrivelse av sykdommen

Et hjerteinfarkt er en nekrose (død) av en viss del av hjertemuskelen. I de fleste tilfeller er dødsårsaken til hjertefibre mangel på blodforsyning. Og blodtilførselen til hjertet blir på sin side forstyrret på grunn av det faktum at karene (de såkalte koronarkarene) ikke kan levere oksygen og næringsstoffer til vevene.

I de fleste tilfeller er årsaken til funksjonssvikt i koronar aterosklerose, mye sjeldnere – emboli eller krampe. Uansett årsak smalner lumen på karet så mye at blodet i det slutter å sirkulere. Muskelen kjenner mangel på oksygen. Men hjertet trenger mye mer oksygen enn noen annen muskel, fordi det alltid er i jobb. Hvis denne tilstanden varer lenge nok (15-20 minutter), kan en del av muskelvevet dø.

Nekrose av muskelvev i noen annen del av kroppen er også ganske ubehagelig. I de fleste tilfeller truer det imidlertid ikke livet, selv om det fører til alvorlig smerte, betennelse og en reduksjon i kroppens motoriske funksjoner. Det er en helt annen sak hvis noe slikt skjer i hjertet. Arbeidet hans blir umiddelbart forstyrret. Og som et resultat blir blodtilførselen til hele organismen forstyrret. Noe som kan føre til oksygen sult og kvelning, skade på hjernen. Ved alvorlig hjerteinfarkt kan til og med hjertestans oppstå.

Hvis hjertet takler problemer og fortsetter å jobbe, vil funksjonaliteten ikke være den samme som før. Dermed er endringer i hjertet forårsaket av et hjerteinfarkt irreversible. Den berørte overflaten av hjertemuskelen er dekket med bindevev som ikke har en funksjonell belastning, hjertets sammentrekkelighet reduseres. De elektriske impulsene som stimulerer sammentrekningen av hjertet, ledes ikke lenger så bra. Og dette betyr at kvaliteten på menneskelivet blir dårligere.

De viktigste midlertidige stadiene i utviklingen av et hjerteinfarkt:

  • Akutt – mindre enn 2 timer fra starten;
  • Akutt – opptil 10 dager fra starten;
  • Subakutt – 10–45 dager fra starten;
  • Fase arrdannelse – 1, 5-6 måneder fra starten.

Et hjerteinfarkt kan også påvirke begge individuelle deler av hjertemuskelen, og dekke dets betydningsfulle områder (transmural eller Q-hjerteinfarkt). Subendokardieinfarkt påvirker den indre slimhinnen i hjertet, subepicardieinfarkt. Hvis hjerteinfarktet ikke er omfattende, påvirker det som oftest venstre ventrikkel i hjertet. Dessuten kan nekroseområdet lokaliseres i forskjellige deler av ventrikkelen – sideveis, fremre og bakre vegg, så vel som i interventrikulær septum.

Hjerteanfall symptomer

Så, hvordan gjenkjenne sykdommen i tide? Heldigvis skjer kardiovaskulære katastrofer ekstremt sjelden akkurat slik, midt i blomstrende helse. Nesten alltid en så formidabel sykdom som et hjerteinfarkt er ledsaget av ganske åpenbare tegn som må gjenkjennes.

Den viktigste risikofaktoren der sannsynligheten for et hjerteinfarkt er veldig høy er koronar hjertesykdom (CHD). Det forekommer hovedsakelig i alderdom og kommer til uttrykk i tilstopping av koronarkar med aterosklerotiske plaketter dannet av lipoproteiner med lav tetthet. Av denne grunn er det viktig å overvåke nivået av «dårlig» kolesterol i blodet.

Innstrammingen i korgenfartøyets lumen fører igjen til en økning i belastningen på hjertet, noe som ytterligere tømmer ressursene. På et tidspunkt, for eksempel med økt hjerterytme, kan plaken sprekke, og dette medfører som regel arteriell trombose. Og alt vevet som arterien leverer blod til, begynner å dø.

Inntil et hjerteinfarkt har skjedd, manifesterer seg koronarsykdom i form av periodiske smerter i brystbenet, først og fremst etter intens fysisk anstrengelse. I de fleste tilfeller hjelper det å ta vasodilatoriske medikamenter, som nitroglyserin, lindre angrep på kranspulsårene. Imidlertid, i tilfelle dette ikke lykkes, kan dette tyde på at det er en aktiv død av myokardceller.

De karakteristiske symptomene på et hjerteinfarkt inkluderer:

akutte smerter i venstre halvdel av brystet;
pustebesvær
svakhet, svimmelhet, utseendet som klebrig svette;
følelse av frykt, panikkanfall;
forstyrrelser i hjerterytmen (ekstrasystol, atrieflimmer).
Noen ganger kan pasienten også oppleve:

  • kvalme og oppkast
  • fall i blodtrykket;
  • blekhet i huden, spesielt i ansiktet;
  • hoste nedsatt tale og koordinering av bevegelser, syn.

Noen få ord bør sies om smerte. Smerter med hjerteinfarkt har en brennende, syende eller komprimerende karakter. Den har en ekstremt høy intensitet. Mange mennesker som har hatt hjerteinfarkt, hevder at denne smerten er den alvorligste av alt de har opplevd i livet. Smertene ved et hjerteinfarkt stopper ikke bare med nitroglyserin, men noen ganger ved hjelp av smertestillende midler. I tillegg blir smerter vanligvis observert i lang tid, i flere titalls minutter. Smertene kan ha en tilbakevendende natur, deretter avta og deretter dukke opp igjen.

I noen tilfeller kan det gis smerter i skulderen, i magen. Symptomer som ligner gastrisk kolikk, et angrep av magesår, spesielt med skade på bakveggen i myokardiet, kan også observeres.

Et hjerteinfarkt vises ofte om morgenen, nærmere daggry. Dette skyldes det faktum at om natten fungerer ikke hjertet i en så intensiv modus som om dagen, og morgenoppgangen er forbundet med frigjøring av hormoner i blodet som stimulerer dens aktivitet. Derfor er morgentimene de mest sannsynlige fenomenene som en økning i blodtrykk, hjerterytme, arytmier, og som et resultat, brudd på aterosklerotiske plakk. Men dette betyr ikke at et hjerteinfarkt ikke kan overhale en person på et annet tidspunkt på dagen.